10 نکته برای پیشرفت سریع دست‌خط

10way
تربیت معلم

10 نکته برای پیشرفت سریع دست‌خط

اگر کودک یا دانش‌آموز شما دست‌خطش به گونه‌ای است که نمی‌توان آن را خواند، خیلی درشت می‌نویسد و یا نوشته‌های او پر از اشتباه است؛ در اینجا نکاتی وجود دارد که شما می‌توانید با استفاده از آن به دانش‌آموز کمک کرده تا تغییرات بزرگی را در دست‌خط و نوشتن خود ایجاد کند.

۱-  حالت نشستن

مطمئن شوید که آن‌ها در پشت میز یا نیمکت، حالت صحیح نشستن را رعایت کرده‌اند؛ یعنی کف پاها بر روی زمین باشد، در نشستن کمر را صاف نگه داشته باشند، و دست ها نیز به‌راحتی با زاویه‌ی ۹۰ درجه بر روی میز قرار گرفته باشد. این حالت نشستن باعث می‌شود که دانش‌آموز به سرعت خسته نشده و در حالت صحیح برای نوشتن قرار گرفته باشد.

 

 

۲- نحوه‌ی گرفتن مداد

نحوه‌ی گرفتن مداد در دست به صورتی باید باشد که با انگشت سبابه و شست خود به مداد نیرو وارد کرده و بقیه‌ی انگشتان به صورت سه پایه، مانند تکیه گاه در زیر آن‌ها قرار می‌گیرند. این نحوه‌ی گرفتن به دست و انگشتان این امکان را می‌دهد تا مداد بهتر و راحت‌تر کنترل شده و عمل نوشتن راحت‌تر صورت پذیرد.

۳- فشار وارده بر مداد

بررسی کنید که کودک فشار مناسبی را به مداد وارد می‌کند. اگر کودکان فشار مناسبی را به مداد وارد نکنند، باعث خواهد شد تا نوشته‌های آن‌ها به‌سختی خوانده شود. علائم‌هایی که نشان می‌دهد کودک فشار زیادی را به مداد وارد می‌کند عبارت است از:

الف: نوشته های او پررنگ است.
ب: فرورفتگی‌های حروف و کلمات در صفحات بعدی مشخص است.
پ: دست و انگشتان کودک سریع خسته می‌شود.

۴- شکل حروف

از این موضوع اطمینان حاصل کنید که کودک حروف را با شکل و حالت درست می‌نویسد. نوشتن حروف به شکل و حالت درست باعث می‌شود که اتصالات حروف به یکدیگر، به آسانی صورت پذیرد و سرعت دست‌خط و نوشتن کودک نیز افزایش پیدا کند.

۵-  فاصله

کودک را تشویق کنید که بین کلمات خود ۱/۵ سانت، (یا به اندازه‌ی یک انگشت) فاصله بگذراند. این کار باعث می‌شود که کلمات مشخص‌تر باشد و نیز راحت‌تر خوانده شود.

۶- اندازه

به کودک کمک کنید تا حروف را در اندازه‌‌ی مناسب بنویسند؛ یعنی نه خیلی بزرگ و نه خیلی کوچک. برای این کار می‌توانید به کودک پیشنهاد بدهید تا از کاغذهایی استفاده کند که دو خط هستند.

۷- اشتباه اتفاق می‌افتد

به کودک یاد بدهید که زمانی که کلمه‌ای را اشتباه نوشت، به جای اینکه بالای اشتباه خود، کلمه‌ی درست را بنویسند، آن را با پاک‌کن پاک کرده و سپس، کلمه‌ی درست را جایگزین کند. اگر این کار اتفاق نیفتد، نوشته‌های آن‌ها نامرتب به نظر رسیده و خواندن آن دشوار خواهد شد.

۸- کمک بیشتر

اگر مفاصل و ماهیچه‌های دست کودک در نوشتن زود خسته شده و یا نمی‌تواند مداد را به خوبی کنترل کند، شما می‌توانید از ابزارهای کمکی برای نوشتن (مانند شکل زیر) که محورهای صخیم‌تری دارند استفاده کنید. این کار باعث می‌شود که کودک، مداد را با خستگی کمتر گرفته و کنترل کند.

۹- سرعت نوشتن

به کودک خود یاد دهید که در نوشتن عجله نکند. به او یادآور شوید که هیچ فایده و ارزشی ندارد که نوشته‌ی خود را زودتر از همه تمام کند و یا اولین نفر باشد که پاسخ تمامی سوالات را نوشته است ولی، کسی نتواند آن‌ها را بخواند!

۱۰- تمرین، تمرین، تمرین

بله این بسیار مهم است که حتی در زمانی که تعطیلات است نیز، بر روی مهارت‌های نوشتاری و دست‌خط خود تمرین داشته باشند؛ چرا که مهارت‌هایی را که یادگرفته‌اند را تثبیت کرده و باعث می‌شود تا به عادت‌های اشتباه بازنگردند.

 

منبع: سایت occupationaltherapy

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *